Mer än bara ridning

Alla ska känna sig välkomna på Gömmargården. Med en trygg, positiv och trevlig stämning i stallet kommer vi ha roligare och utvecklas mer som ryttare! En bra början är att hälsa på varandra, hjälpas åt och ta hand om varandra!

Alla är vi nybörjare någon gång! Som medlem på Gömmargården vill vi stötta och peppa varandra, att kritisera andra medlemmars ridning hör inte hemma här.


Stallet är hästarnas hem! Försök att visa hänsyn och håll en låg och behaglig ljudnivå. Att vara lugn, vänlig men bestämd och ha respekt för hästarna är viktigt att tänka på när vi är i stallet.


På Gömmargården står säkerhet i fokus. Det innebär bland annat att:

  • Ridning sker med godkänd hjälm på huvudet och skor med en liten klack, använd gärna säkerhetsväst.
  • När vi leder hästarna till hagen använder vi grimskaft, men snurra aldrig grimskaftet runt handen!
  • Vi binder upp hästarna i boxen när vi gör iordning dem.
  • Vi håller god ordning och en fri stallgång så ingen fastnar/skadar sig på lösa föremål.
  • Utrustningen tas väl omhand efter ridpasset. Benskydden rengörs, bettet sköljs noggrant, tränsen smörjs med sadel tvål och ljummet vatten.
  • Är du osäker på hanteringen av hästarna så fråga, vi hjälper gärna till!


Hästar är flyktdjur. De flyr hellre än slåss. Även om de är stora kan de skrämmas av en liten plastpåse som flyger omkring, en fladdrande jacka, plötsliga ljud eller ett syskon som hoppar fram för hastigt… Hästar är även flockdjur, om en häst blir rädd hänger de andra oftast på. Tänk därför på att plötsliga ljud eller rörelser kan skrämma hästarna, vilket är extra viktigt när du är åskådare på läktaren i ridhuset!

Innehållet på lektionerna bestäms av ridläraren utefter gruppens kunskapsnivå, men även av hur hästarna är för dagen. En häst som är spänd kan göra att gruppen inte får galoppera den dagen. Det kan hända oavsett vilken nivå gruppen befinner sig på. Återigen är det säkerhet och hänsyn till hästens flockbeteende som tas, vilket våra ridlärare är bra på att avgöra.


Som elev på ridskolan förväntas man vara i god tid till lektionen, minst 30 min innan ridlektionen börjar. Detta för att hinna hjälpa till att göra iordning ponnyerna/hästarna innan. Även efter ridlektionens slut bör man ha minst 20 min för att pyssla om både häst och utrustning, samt rengöring av vattenkoppen. Självklart får man stanna längre om man vill, vi uppskattar all hjälp vi kan få med diverse stallsysslor. Ridsport är så mycket mer än bara ridning!


Som elev förväntas man även delta på en eller flera av våra städddagar/tävlingsdagar. Det är aktiviteter som bygger på att vi är många som kan hjälpas åt.


Som förälder till ett ridande barn förväntas man ha tålamod. Ridsport är något man kan syssla med hela livet och utveckling tar tid! En ordentlig grund och att skynda långsamt är viktigt både ur ett säkerhets- och utvecklingsperspektiv. Det är inte bara på hästryggen man lär sig mycket. Även avsutten verksamhet är lika viktig och förhoppningsvis är det i stallet man hittar vänner, lär sig ta ansvar, utvecklar ledaregenskaper och får umgås med fantastiska djur!


Gömmargården är en ideell förening och bygger på medlemmarnas vilja att engagera sig i klubben när det gäller styrelsearbete, tävlingar, städdagar, mm. Det är dyrt att driva ridskoleverksamhet och med ideellt arbete försöker vi hålla våra lektionspriser så låga som möjligt. Vill du engagera dig mer i klubben är du självklart välkommen att göra det! Prata med din ridlärare eller skicka ett mail till styrelsen på styrelsen@gommargarden.se!


Information och kommunikation

Information förmedlas via hemsida, Facebook, Hippocrates, Instagram, SMS samt anslagstavlan i stallet. Även medlemsbrev skickas ut via Hippocrates/mail ett par gånger per termin. Det är viktigt att du har mailadress och telefonnummer uppdaterade i Hippocrates. Även dina fakturor kommer via mail samt hittas på din elevsida på Hippocrates.


Mobilpolicy

När vi är i stallet förtjänar hästen vår odelade uppmärksamhet och mobilen bör vara kvar i fickan eller väskan. Har vi inte fullt fokus är det lätt att olyckan är framme. Vill man dela med sig av sin ridupplevelse på sociala medier via foto/film får inte någon annan höras eller synas, vare sig det är andra medlemmar eller personal.


Gömmargården tar självklart avstånd från mobbning, rökning och alkohol!