Vi är en liten verksamhet som arbetar utifrån ett helhetsperspektiv och med hästens välbefinnande i fokus.
Vi lägger därför stor vikt vid de sk. fem domänerna dvs. utfodring, fysisk miljö, fysisk hälsa, beteende och mental hälsa. Med dessa fem områden i åtanke vill vi skapa en bättre tillvaro för våra ridskolehästar.
Vi ger en balanserad foderstat, erbjuder en säker och rymlig miljö, ger regelbunden veterinärvård, tandvård och massage.
Vår strävan är hela tiden ge våra hästar så lång ättid som möjligt. Därför fodrar vi grovfoder fem gånger om dagen. För att hästarna ska må bra under hela året följer vi upp deras foderstater löpande. Utifrån årstider behöver vi anpassa hästarnas olika fodergiva. Grovfoder får vi från en regional foderproducent på Ekerö som producerar hösilage. Kraftfoder anpassas och ges individuellt beroende på ålder, årstid och hullbedömning.
Det är viktigt för oss att vi arbetar förebyggande så att hästarna hålls fri från skador och sjukdomar. En del i det förebyggande arbetet är att hålla på våra dagliga rutiner samt återkommande besök av:
Våra hästars välmående påverkas av både inomhus- och utomhusklimatet. Att hästar mår bra av kontakt med varandra visar forskningen. Vår strävan är att så mycket som möjligt uppfylla hästarnas behov av fysisk kontakt med varandra. I dagsläget sker det främst genom hagtid tillsammans.
På sommaren har våra hästar fem veckors semester. Då går de på flera hektars bete utanför Gnesta.
Att kunna läsa av våra hästars beteende är A & O för att kunna förstå hur hästarna mår och vi gör en daglig genomsyn.
Att lära sig förstå hästarnas beteende är grundläggande för all annan hästkunskap och därför är teorilektionerna för barnen så viktiga.
Mental hälsa påverkas av de tidigare nämnda domänerna.
Vårt dagliga arbete på ridskolan grundar sig i att hästarna hela tiden har en lugn och trygg miljö, att dagliga rutiner följs och att alla gör på samma sätt. Därför är det också viktigt att du som besöker ridskolan agerar lugnt i stallet. För att hästarna ska trivas krävs eftertanke och omsorg.
Hör av dig om du har några frågor